SANA- Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Yemen’de hayati önem taşıyan insani yardım malzemelerinin abluka nedeniyle ülkeye sokulmaması ve hafta boyunca yoğunluğunu artıran şiddet olayları yüzünden bölgedeki insani durumun daha da kötüleştiğini açıkladı. MSF, savaşan tarafların sivillerin, sağlık tesislerinin ve hastaların korunması ilkesine hiçbir surette saygı göstermediğini vurguladı.
Yemen'in başkenti Sana’da şiddetli sokak çatışmaları ve 29 Kasım’da yeniden başlayan hava saldırıları hayatı felç etti. Siviller birkaç gün evlerinden çıkamazken, yaralılar güvenli bir ortamda tıbbi yardım alamadı. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmalarda, ambulansla yaralıları almaya çalışan sağlık ekiplerine de ateş açıldığı bildirildi. MSF, Sana içinde hareket etmek için savaşan taraflardan gerekli teminatı alamasa da şehirdeki hastanelere tıbbi malzeme ulaştırmayı başardı.
Çatışmalar Hacca, Amran ve İbb vilayetleri gibi ülkenin diğer bölgelerine yayılırken, 2 Aralık’ta MSF’nin Hamer ve Hut’ta bulunan iki hastanesine toplam 28 yaralı getirildi. 4 Aralık gününün ilk saatlerinde Hacca’da düzenlenen hava saldırısında ise MSF’nin desteklediği El Cumhuri Hastanesi zarar gördü. Hastanenin acil servis, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi hasar gördüğü için acil serviste tedavisi süren 12 hasta tahliye edildi. Kısa süre sonra hava saldırısında yaralanan 22 hasta, hastanedeki hasara rağmen El Cumhuri Hastanesine getirildi. 2 ve 3 Aralık’ta hastaneye getirilen toplam yaralı sayısı 38 oldu.
MSF’nin Hacca’daki saha koordinatörü Steve Purbrick, “Çatışmayı sürdüren tarafların sağlık tesislerini saldırılardan ayrı tutmak için hiçbir tedbir almadığını, her seferinde hastaların ve sağlık personelinin hayatını tehlikeye attığını bir kez daha görüyoruz. Sivillerin bombardımandan kaçmasına ve sağlık hizmetlerine ulaşmasına imkan tanınmalıdır. Ambulansların yaralılara ulaşmasına izin verilmeli, hastaneler saldırılardan korunmalıdır” dedi. Son çatışmalar, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 6 Kasım’da başlatılan ağır ablukanın Yemen halkını zor durumda bıraktığı hassas bir dönemde meydana geldi. İnsani yardım malzemesi taşıyan bazı uçak ve gemilerin Yemen’e girişine tekrar izin verilse de gıda ve benzin de dahil olmak üzere ithal ürünler üzerindeki ambargo halen devam ediyor. Bu durum, Yemenliler için temel gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerin teminini daha da zorlaştırıyor. Şiddetini artıran çatışmalar ve abluka nedeniyle benzin fiyatlarında yüzde 200’ün üzerinde bir artış görülen Yemen’de, su ve yemek gibi zorunlu ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında da çok büyük bir artış kaydedildi. (İHA)