Tamer Arda ERŞİN
ANKARA- İflas erteleme işleminin kaldırılmasıyla sık sık duymaya başladığımız konkordato ile ilgili 2 yeni yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmeliklerin ne anlama geldiğini Avukat Canan Yaşar anlattı.
İflas ertelemenin kaldırılmasıyla firmalar çözümü konkordato ilan etmekte buldu ve bir bir konkordato ilan etmeye başladılar. Genel anlamı ile konkordato borçlarını ödeyemeyecek hale gelen borçlu şahsın, şirketin veya kooperatifin alacaklılarından vade indirim talebiyle yeni bir ödeme planı yapması şeklindeki bir anlaşma olarak tanımlanıyor. Konkordatoyla ilgili 30 Ocak günü 2 yönetmelik yayınlandı. "Konkordato Komiserliği ve Alacaklılar Kuruluna Dair Yönetmelik" ve "Konkordato Talebine Eklenecek Belgeler Hakkında Yönetmelik" isimli düzenlemelerin ne anlama geldiğini Avukat Canan Yaşar anlattı.
"Konkordato başvuru sayısının arttığı bu dönemde yeni konkordato düzenlemeleri ve başvuru sırasında sunulacak evraklar şirketler tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir" diyen Yaşar, "Yasal düzenleme ile birlikte borçlu kişi ya da kurumun konkordato talebine ekleyeceği belgeler yeniden düzenlendi. Sunulan belgeler içinde yer alan finansal analiz raporu değiştirilerek, güvence veren denetim raporu olarak belirlenmiş ve bu raporun hazırlanılarak sunulması istenmiştir" diye konuştu.
RAPOR MAHKEMEYE SUNULMALI
"Denetim raporunun konkordato başvurusu sırasında mahkemeye sunulmasını zorunludur" diye dikkat çeken Yaşar, denetime ilişkin "Yasa gereği bu belge, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nca bağımsız denetim kuruluş aracılığıyla Türkiye Denetim Standartları'na göre yapılmalıdır" dedi.
ALACAKLILAR KURULU
" Yeni yayınlanan yönetmeliği incelediğimizde altıncı bölümü alacaklılar kurulu konusundaki değişikliklere ayrılmıştır" diye bilgi veren Yaşar, yeni yönetmelik hakkında şunları söyledi: "‘Mahkeme tarafından kesin mühlet kararıyla birlikte veya en geç Kanunun 299'uncu Maddesi gereğince alacaklıların alacaklarını bildirmesi ve Kanunun 300'üncü maddesi gereğince borçlunun alacaklılar hakkındaki beyanı alındıktan sonra yedi alacaklıyı geçmemek, herhangi bir ücret takdir edilmemek ve tek sayıda olmak kaydıyla komiserin de görüşü alınarak alacaklılar kurulu oluşturulabilir. Bu durumda alacakları, hukuki nitelik itibarıyla birbirinden farklı olan alacaklı sınıfları ve varsa rehinli alacaklılar, alacaklılar kurulunda hakkaniyete uygun şekilde temsil edilir. Şeklinde bir düzenleme ile mecburi olmayan alacaklılar kurulu oluşturulmasına cevaz vermiştir. Alacaklılar kuruluna konkordato komiserinin faaliyetlerine nezaret etmek; komisere tavsiyelerde bulunmak ve Kanunun öngördüğü hâllerde mahkemeye görüş bildirmek gibi görevler atfetmiştir".
KOMİSERİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEYEBİLİR
Yaşar alacaklılar kurulunun oluşturulması gereken alanları da aktardı: " Yönetmeliğe göre hukuki nitelikleri büyük ölçüde birbirine benzer alacaklar, aynı alacaklı sınıfında yer alır. Rehinli alacaklılar, rehin kıymetini karşılayan miktardaki alacakları bakımından ayrı bir sınıf olarak kabul edilir. En az üç alacaklı sınıfı bulunması kaydıyla, alacaklı sayısının iki yüz elliyi veya alacak miktarının yüz yirmi beş milyon Türk Lirasını aşması hâlinde alacaklılar kurulunun oluşturulması zorunludur. Yönetmelik alacaklılar kuruluna komiserin faaliyetlerini yeterli bulmadığı takdirde, mahkemeden komiserin değiştirilmesini gerekçeli bir raporla isteyebilme yetkisi de vermektedir".
KOMİSERLİK ŞARTLARI
Yaşar konkordato komiserliğinde de değişikliklerin yapıldığı bilgisini vererek, şunları belirtti: "4 yıllık üniversite mezunu, 5 yıllık mesleki tecrübe, iflas etmemiş olmak, disiplin suçu sebebiyle meslekten atılmamış olmak, kamu hizmeti yapabilirlik ve belli sürelerin üzerinde hapis cezasına sahip olmamak gibi zorunlu şartlar getirilmiştir. Mahkemenin komiser tayini ise oluşturulan liste üzerinden, komiserin bulunmaması halinde ise liste dışında seçim usulüyle gerçekleşecektir. Üç komiserden birinin mahkemenin bulunduğu ilde bulunması şartıyla bağımsız denetçiler tarafından seçimi ve birinin de hukukçu olması tercih nedeni olacaktır. Komiserler kendi menfaatlerinin de olduğu veya yakınları ile ilgili davalarda görev yapamayacaklardır. Bu şekilde tarafsızları korunmuş olacaktır. Aksi halde Mahkemeye görevlerini sonlandırma yetkisi verilmiştir."
BİRDEN FAZLA KOMİSERLİKTE GÖREVDEN AYRILABİLİR
"Ayrıca yayımlanan yönetmelikle konkordato komiserlerinin yükümlülük, görevden alınma ve istifası ile eğitimleri gibi başlıklara da açıklık getirildi. Bedensel engel, birden fazla komiserlik görevi ya da görevden kaçınma gibi durumlarda komiserlerin haklı mazeret sunarak görevlerinden ayrılmaları mümkün olmaktadır."
"Yine Konkordato eğitimi veren kuruluşlara, bilirkişilik daire başkanlığına her yıl ocak ayında bir önceki yılın eğitim bilgilerini, eğitimi tamamlayan kişi sayısını bildirmeleri gibi konularla yükümlülükler getirmiştir. Yönetmelik bu detayları da kapsamına almıştır.
İNŞAAT ŞİRKETLERİNDE ARTIŞ VAR
"Görülen odur ki konkordato süresi içerisinde toparlanan ve borçlarını ödeyerek faaliyetine devam eden firmalar yanı sıra, çok aranda da konkordato talebi, yasal unsurları taşımadığından reddedilmektedir. Özellikle inşaat şirketlerinde konkordato başvuruları artış görüldüğü belirtilmektedir".